Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa berkata, pihaknya menerima hakikat wujudnya keadaan sedemikian namun bilangan mereka yang meninggalkan parti itu bukanlah mencatatkan angka yang begitu besar.

“Terlalu sedikit bilangan ahli yang membuat pengumuman meninggalkan UMNO. Tetapi mengapa mesti kita bercakap mengenai ahli yang meninggalkan parti, kita perlu bercakap mengenai ahli baharu, malah Tan Sri Noh Omar (Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor) tadi umumkan ada beberapa penambahan ahli baharu.

“Saya yakin ribuan ahli baharu menyertai UMNO dalam sebulan ini. Apabila seorang keluar kita bising, bagaimana pula dengan beribu yang masuk UMNO,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Tanjong Karang di sini hari ini.

Tambah Annuar, dinamik politik sentiasa berlaku dalam UMNO kerana perjuangan parti itu adalah melampaui sokongan terhadap mana-mana individu atau personaliti tertentu.

“UMNO bukan milik sesiapa, tetapi ia merupakan roh perjuangan orang Melayu. Jika ada pihak yang merasakan mereka lebih baik daripada UMNO dan nak cabar kita, silalah,” ujarnya.

Annuar berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tindakan Pengerusi Tetap UMNO Bahagian Gelang Patah, Datuk Baharom Abdul Ghani yang mengumumkan keluar daripada parti itu dalam ucapannya semasa mempengerusikan mesyuarat UMNO bahagian itu hari ini.
Baharom yang pernah menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Kupang daripada 1995 hingga 2004 membuat pengumuman demikian atas alasan hilang kepercayaan terhadap pucuk pimpinan parti. - UTUSAN ONLINE