Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein meminta ahli-ahli supaya bertenang, bermuhasabah diri dan memberi masa kepada pucuk pimpinan menyelesaikan isu-isu yang melanda parti.

Katanya, apa yang penting ialah ahli-ahli bersikap rasional dan membantu mengukuhkan parti supaya berada dalam keadaan siap sedia apabila tiba Pilihan Raya Umum Ke-14.
“Jangan menari ikut rentak mereka (pembangkang) sebab mereka ada agenda yang mahukan UMNO gagal. Jangan kita ikut ‘kipaskan’ keadaan.

“Pemimpin parti tidak boleh emosi, ahli-ahli pula perlu bersifat rasional. Bermuhasabah diri, berhenti sekejap, tenang diri, setiap kali kita ada krisis dalaman, kita bersatu, kita makin kuat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Parit di Institut Latihan Kemas Seri Iskandar, di sini hari ini.
Yang turut hadir, Ketua UMNO Bahagian Parit, Datuk Mohd. Zaim Abu Hasan.

Mengulas lanjut, Hishammuddin meminta ahli-ahli supaya tidak risau berhadapan dengan pelbagai isu termasuk 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sebaliknya, Hishammuddin menggesa ahli-ahli memulakan gelombang kesedaran.
“Tiada masa bercakaran. Isu 1MDB berikan masa, biar siasatan selesai, dijangka hujung tahun, siapa salah baru bawa ke mahkamah.

“Saya percaya isu itu perlu dijelaskan. Saya yakin dapat selesaikan hujung tahun ini tetapi dengan syarat kita jangan ganggu siasatan,” jelas beliau